Als inspectiebedrijf is het uitvoeren van regelmatige inspecties van de noodverlichting voor je klanten essentieel voor de veiligheid en de naleving van de bouwvoorschriften. Alleen is dit proces niet zo eenvoudig en foutloos als je zou willen. Hier volgen vijf tips om het proces te stroomlijnen en een succesvolle inspectie te garanderen. Door op deze punten te letten, voorkom je veel ergernis en onnodige kosten.
- Zorg voor een plan
- Foutloze inventarisatie
- Preventief of correctief onderhoud
- Uniformiteit
- Documentatie
Zorg voor een plan
Veel Installateurs of inspectiebedrijven doen het onderhoud van noodverlichting er maar ”even” bij. Dit zorgt voor de meeste frustratie’s tijdens het onderhoud. Het ontbreekt aan inzicht, wat in een later stadium weer zorgt voor fouten. Start met een plan, breng in kaart hoe je inzicht krijgt in je klanten en de aanwezige armaturen. (bijvoorbeeld met de applicatie van Checkmore) Hoe vaak en welke periode ga je dit onderhoud uitvoeren.
Foutloze inventarisatie
Fout er in is fout er uit. Dit betekent dat als er een kleine fout in de inventarisatie zit, dit tot uiting komt tijdens inspectie en het onderhoud. Als een noodverlichting wordt geregistreerd met het verkeerde type of juiste type maar verkeerde batterij heb je een probleem. Inspectie kan alleen succesvol worden uitgevoerd als alle gegevens kloppen. Hieronder vallen ook de connector en ruimte of bevestiging.
Preventief of correctief onderhoud
Vaak is altijd de vraag wat beter is. Preventief of correctief onderhoud aan noodverlichting. Het antwoord ligt in de praktijk vaak aan de toestand van het apparatuur. Als bij inspectie een fout wordt geconstateerd, is het raadzaam direct correctief onderhoud uit te voeren. Hierdoor wordt het probleem verholpen. Als echter alles in orde lijkt te zijn kan preventief onderhoud worden gepland. Zo blijft de apparatuur in goede staat en wordt de levensduur verlengd.
Met preventief onderhoud beperk je over het algemeen je reisbewegingen en kan je meer zekerheid geven op de verplichte branduur bij spanningsuitval.
Uniformiteit
Inspecties worden sneller en efficiënter uitgevoerd als de noodverlichting van hetzelfde type is. Op die manier hoeft je je met slechts met één type lamp en één batterij vertrouwd te maken. Bovendien is het gemakkelijker om het overzicht te bewaren en snel te zien of er iets mis is.
In de praktijk is dit alleen haalbaar als je ook de nieuwbouw of renovatie op je hebt genomen.
Uniformiteit zit hem ook in de manier van inventariseren. Wat zijn de standaard looproutes, hoe beschrijven we de defecten. Want als de klant geen akkoord geeft op de offerte wil je volgende jaar wel hetzelfde defect benoemen.
Documentatie
Tot slot is het belangrijk dat je een goede documentatie bijhoudt van de inspectie. Dit maakt het makkelijker om fouten te vinden en snel te corrigeren. Goede documentatie laat de klant ook zien dat je professioneel bent en je werk serieus neemt. Een goed gedocumenteerde inspectie verdient respect en schept vertrouwen.
Door deze tips op te volgen, kun je er zeker van zijn dat de noodverlichtinginspectie vlotter zal verlopen. Door op deze punten te letten, bespaart je tijd, geld en frustratie.