Welke soorten noodverlichting zijn er?
Vluchtrouteverlichting / aanduiding
Noodverlichting en vluchtrouteverlichting zorgt er voor dat iedereen op een veilige manier bij stroomuitval de ruimte of het gebouw kan verlaten. De vluchtmogelijkheden moeten door iedereen goed herkend worden. Daarnaast moet vluchtrouteverlichting voor genoeg verlichting zorgen zodat brandsignalering– en bestrijdingsmiddelen goed gevonden kunnen worden.
Vluchtrouteverlichting is er in twee soorten.
- Vluchtrouteverlichting, gaat alleen aan bij stroomuitval. Het geeft iedereen de mogelijkheid om obstakels te herkennen en veilig bij de uitgang te komen. Deze noodverlichting wordt ook wel eens ingebouwd in de bestaande verlichting. Met behulp van een accu pakket schakelt de normale verlichting over op de accu bij stroomuitval.
- vluchtrouteaanduiding, staat altijd aan en is te herkennen aan de groene bordjes met witte tekens. Deze vorm van noodverlichting is er zodat iedereen weet waar de dichtstbijzijnde (nood)uitgang is.
Anti-paniekverlichting
Anti-paniekverlichting is wat de naam al benoemd. Het is bedoelt om paniek te voorkomen zodat iedereen de ruimte veilig kan verlaten. Deze verlichting gaat aan bij stroomuitval. Het is verplicht in ruimtes waar zich grote groepen mensen kunnen bevinden. Bijvoorbeeld bioscopen, theaters en vergaderzalen. In bioscopen en theaters is het tijdens de voorstelling verplicht om de vloeren te verlichten. Daarom wordt hier vaak de noodverlichting geplaatst in de onderkant van de stoelen.
Noodverlichting bij werkplekken met een verhoogd risico
Verlichting van werkplekken met een verhoogd risico is er om verlichting te leveren voor de veiligheid van iedereen die zich bevindt op risico volle plaatsen. Dit zijn bijvoorbeeld plaatsen waar gewerkt wordt met chemische stoffen. Om deze gevaarlijke processen veilig af te kunnen sluiten tijdens een stroomuitval is er noodverlichting. Deze noodverlichting gaat alleen aan bij stroomuitval.
Deze vormen van noodverlichting kunnen centraal en decentraal gevoed worden.